Magyarország tojásgyűjteményei / Egg collections of Hungarys

Az adatbázisról

Rendek és családok
Orders and Families

This page is also available in english.

Ez az adatbázis a magyarországi tojásgyűjtemények gyűjtési adatait dolgozza fel. Az adatbázis jelenleg 23945 fészekaljat tartalmaz, mintegy 333 fajtól. A gyűjtési helyekhez GPS koordinátákat rendeltünk, amelyek segítségével térképen ábrázoltuk a gyűjtési területeket. Jelenleg a fészekaljak 94,47 %-ához van GPS koordináta rendelve.

Segítsen az adatbázis teljesebbé tételében!
Kérjük jelezze, ha pontosítani tudja a térképen megjelenített helyeket, vagy valamely, GPS koordinátával eddig nem rendelkező helynek ismeri a koordinátáit. Ide kattintva elérheti a GPS koordinátával nem rendelkező helyek listáját.

Gyűjtési területek a világban

Az adatbázis túlnyomórészt Kárpát-medencei fészekaljakat tartalmaz. Mivel Magyarország sohasem rendelkezett gyarmatbirodalommal, és kevés zoológiai gyűjtőexpedíció indult innen a világ távoli vidékeire, csekély mennyiségű csere illetve vásárlás útján bekerült egzotikus fészekalj gazdagítja a gyűjteményeket. A hazai gyűjtők ugyan intenzíven cseréltek egymással fészekaljakat, de ez a földrajzi lefedettséget országos szinten jelentősen nem növelte.

Az alábbi Google térképen a teljes adatbázis, összes gyűjtési helye fel van tüntetve.

Teljes képernyő

Gyűjtési területek Magyarországon

A hazai tojásgyűjtemények alapján kirajzolódó térbeli mintázat elsősorban a gyűjtők aktivitásának hű lenyomata. A gyűjtők többsége aránylag csekély területre koncentráltan tevékenykedett, különösen az 1800-as években és az 1900-as évek elején, amikor elsősorban gyalog közlekedtek. Jelentősebb területi lefedettséget a sok gyűjteményt magukba olvasztó, cserék útján nagy méretűre növelt kollekcikók mutatnak. Hazánkban a legintenzívebben kutatott területek a gyűjtők által jól megközelíthető, „divatos fajokat” felvonultató városokhoz közeli területek voltak: Budapestről délkeletre, Mecsek, Velencei-hegység, illetve Békéscsaba környéke. A folyó- és folyamszabályozásokat követően az Alföld gyakran fával és vegetációval még alig benőtt folyóit aránylag kevesebben kutatták.

Az alábbi ábra a gyűjtési gyakoriságot mutatja Magyarországon. A térképen a pontos gyűjtési helyeket kék pontok jelölik, a piros árnyalatai azt mutatják, hogy az adott pixel 5 km-es sugarú körzetében hány fészekaljat gyűjtöttek. A piros árnyalatai logaritmikus skálán jelölik a gyűjtési gyakoriságot.

Gyűjtési gyakoriság Magyarországon, a teljes adatbázisra

Gyűjtési gyakoriság évenként

A magyarországi tojásgyűjtemények két intenzív gyűjtési periódussal jellemezhetők. Az 1800-as évek közepétől az 1900-as évek elejéig az ornitológia fejlődésével párhuzamosan egyre többen fordították figyelmüket a fészekaljak gyűjtése felé. A két világháború pusztításait követően újabb erőteljes lökést kapott a tojásgyűjtés az 1950-es évektől egészen annak betiltásáig, az 1970-es évekig. Ma már csak a madárszülők által elhagyott fészekaljakkal gyarapodnak a hazai gyűjtemények.

Az alábbi ábra az évenkénti gyűjtési gyakoriságot mutatja a teljes adatbázisban.

Gyűjtési gyakoriság évenként a teljes adatbázisra

Leggyakoribb fajok

A hazai tojásgyűjtemények sztárja a kakukk (Cuculus canorus) és ezzel együtt gazdamadarai: a nádi rigó (Acrocephalus arundinaceus), a tövisszúró gébics (Lanius collurio) és a vörösbegy (Erithacus rubecula), egyes gyűjtők kizárólag ennek a fajnak szentelték kutatásaikat. Ezeket olyan feltűnő, gyakori, könnyen begyűjthető fajok követik, mint a házi veréb (Passer domesticus), a fekete rigó (Turdus merula), vagy a telepesen költő dankasirály (Chroicocephalus ridibundus) és a küszvágó csér (Sterna hirundo).

A 20 leggyakrabban gyűjtött faj:

FajGyűjtött fészekaljszám
Cuculus canorus1495
Lanius collurio1001
Acrocephalus arundinaceus930
Erithacus rubecula611
Vanellus vanellus402
Sylvia atricapilla389
Passer domesticus378
Turdus merula375
Chloris chloris361
Passer montanus346
Chroicocephalus ridibundus341
Turdus philomelos325
Sterna hirundo321
Pica pica318
Fringilla coelebs312
Chlidonias niger298
Emberiza citrinella296
Falco tinnunculus294
Buteo buteo283
Lanius minor265

Az adatbázis utolsó frissítése: 2020.03.26.

Ajánlott hivatkozás

Pereszlényi Á., Haraszthy L., Solti B., Fuisz T. I. (2019) Magyarország tojásgyűjteményei. (Egg collections of Hungary.) http://eggcollections.nhmus.hu (doi: ???).

© 2024 All rights reserved